dag van de architectuur arnhem 2024
zaterdag 10 juni 2023
Arnhem Architectuur Filmfestival
locatie Focus Filmtheater

City Dreamers

City Dreamers

Tickets via
Focus Filmtheater

Bestel Tickets

Locatie
Focus Filmtheater
Audrey Hepburnplein 1, Arnhem

City Dreamers is een film over onze veranderende stedelijke omgeving en vier baanbrekende vrouwelijke architecten die al meer dan 70 jaar werken, observeren en nadenken over de transformaties die de steden van vandaag en morgen vormgeven. Phyllis Lambert, Blanche Lemco van Ginkel, Cornelia Hahn Oberlander en Denise Scott Brown zijn misschien geen bekende namen, maar liefhebbers van architectuur en stedenbouw weten waarschijnlijk dat deze vrouwen hebben gewerkt met enkele van de grootste architecten van onze tijd, waaronder Mies van der Rohe, Le Corbusier, Louis Kahn en Robert Venturi. In de loop van hun inspirerende carrière hebben ze een onuitwisbare stempel gedrukt op verschillende steden in Noord-Amerika en Europa.

Zo was Phyllis Lambert verantwoordelijk voor de bouw van het Seagram Building in New York, naast oprichter van het Canadian Centre for Architecture en Heritage Montreal. Blanche Lemco van Ginkel wordt gecrediteerd, samen met haar man, voor het redden van Old Montreal van de vernietiging om plaats te maken voor een snelweg en voor het helpen ontwikkelen van het masterplan voor Expo 67. Cornelia Hahn Oberlander, van haar kant, heeft opnieuw uitgevonden hoe we stedelijk groen ontwikkelen ruimtes en introduceerde het concept van groene daken in verschillende grote steden. En Denise Scott Brown zorgde samen met haar man Robert Venturi voor een revolutie in de manier waarop we denken over hedendaags architectonisch en stedelijk erfgoed.

Deze vrouwen, die grotendeels nog steeds actief zijn, dragen de titels van architect, stedenbouwkundige, landschapsarchitect, curator, opvoeder en/of activist en hebben een lange lijst van illustere prestaties, publicaties, eredoctoraten en andere onderscheidingen op hun naam staan. Hoewel de geloofsbrieven en prestaties van deze markante getalenteerde vrouwen het verdienen om meer bekendheid en erkenning te krijgen, zijn ze niet de enige focus van deze documentaire. City Dreamers laat zich vooral inspireren door wat deze vier vrouwen gedurende hun hele loopbaan heeft verenigd: de ‘droom’ van een fundamenteel menselijke en inclusieve stad.

Introductie door Catja Edens
Architectuurhistoricus

Architectuurhistoricus en schrijver Catja Edens leidt de film in. Haar nieuwsgierigheid gaat uit naar de tastbare en ontastbare geschiedenis en de betekenis daarvan voor architectuur en de gebouwde omgeving in de brede zin. Catja Edens doet met haar promotieonderzoek aan de TU Eindhoven onderzoek naar de archivering van vrouwelijke architecten en de manier waarop die de architectuurcultuur in de twintigste eeuw heeft beΓ―nvloed.

De tickets voor de films kosten €11,00 euro. Met een passe-partout is het mogelijk om de vijf films tegen de prijs van vier te bezoeken. De tickets en de passe-partouts verkrijgbaar via Focus Filmtheater.

 

Arnhems buiten
Utrechtseweg 310
Arnhem, Gelderland 6812 AR

Ook iets organiseren?

Lijkt het je wat om mee te helpen tijdens het festival zelf, of als organisator in de maanden daaraan voorafgaand? Ben je eigenaar van een spraakmakende locatie of ken je er één? Als organisatie zijn we altijd opzoek naar nieuwe ideeën, locaties en vrijwilligers. Heb je een idee of wil je met ons meedoen? Laat het ons weten.

Doe mee!

Sponsoren?

De Dag van de Architectuur Arnhem en het Arnhem Architectuur Filmfestival kunnen bestaan dankzij bijdragen van bedrijven en samenwerkingspartners. Elke bijdrage, groot of klein, maakt onze activiteiten mogelijk!

Doe mee!

Sitemap