dag van de architectuur arnhem 2024

Archief

Door de jaren heen.

Recente ontwikkelingen in de stad Arnhem zijn aan de hand van een actueel thema belicht en bezocht tijdens de Dag van de Architectuur en het Arnhem Architectuur Filmfestival. Stichting Dag van de Architectuur organiseert het festival in huidige vorm sinds 2016. We danken de organisaties die hun deuren hebben geopend voor ons festival in alle afgelopen jaren.

Home » Archief

edities

Verbindend verleden

Verbindend verleden

2019

De Arnhemse zuidelijke binnenstad ontwaakt uit een winterslaap die enkele decennia heeft voortgeduurd. Verdwenen structuren zijn terugkeert en geven de gebouwde omgeving opnieuw waarde. Elke stadsvernieuwing is verbonden met dezelfde plek in een andere tijdsperiode.

Architectuur & Politiek

Architectuur & Politiek

2018

In het Huis der Provincie Gelderland zijn meerdere tijdsperioden verenigd in één gebouw. In een tijd met verschuivingen in het politieke landschap op allerlei niveaus plaatsvinden, heeft het Huis der Provinciën een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan haar geschiedenis. De opvattingen over de rol van de politiek in de maatschappij ontwikkelt zich en komt tot uitdrukking in verschillende architectonische verschijningsvormen.

Afbeelding Β© Team V Architectuur – Fotograaf Jannes Linders

Brutaal & Vitaal

Brutaal & Vitaal

2017

Een vernieuwende visie op de thematiek werken is destijds letterlijk in beton gegoten in het voormalige kantoorgebouw van de ING die hoog boven de Velperweg uittorent en een nieuwe bestemming krijgt. Het vitale verleden is naast het vitale beeld voor de toekomst geprojecteerd, in het de lege betonstructuur van het heden. De indrukwekkende ruimten, constructie en de mogelijkheden die de kolos voor de toekomst biedt, doet de vraag rijzen wat Vitale Architectuur is. Is het Brutalisme vitale architectuur? En wat kunnen we vandaag leren van het Brutalisme?

Afbeelding Β© ANP

Bewegen & Verblijven

Bewegen & Verblijven

2016

Het opzienbarende stationsgebouw van Arnhem Centraal draait om beweging. Reizigers stromen dagelijks in grote getalen het stations gebouw in en uit. Acts die reageren op de bewegende architectuur, laten de bezoeker letterlijk even stilstaan bij het bijzondere gebouw. Niet enkel de beweging waar het gebouw op ontworpen is staat centraal, maar beweging is ingezet om juist te ontmoeten en verblijven.

Sitemap