dag van de architectuur arnhem 2023
zaterdag 10 juni 2023
Dag van de Architectuur Arnhem
locatie Radarpad 68

Follies Buitenplaats Koningsweg

Follies Buitenplaats Koningsweg

Voor dit evenement moet u reserveren

Kies een tijd

In het noorden van Arnhem aan de voet van Nationaal park De Hoge Veluwe ligt Buitenplaats Koningsweg. Dit voormalige legerterrein dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangelegd door het Duitse leger en later is gebruikt als oefenterrein voor de Nederlandse Landmacht, is  herontwikkeld tot de culturele Enclave Buitenplaats Koningsweg. De plek waar kunst, cultuur bruisen in de architectonische en historische waardevolle gebouwen die op respectvolle wijze zijn herbestemd. Verscholen tussen de bomen van de prachtige Veluwe landschap, aan de rand van Buitenplaats Koningsweg, worden op dit moment een elftal recreatieverblijven, ofwel follies, toegevoegd. De elf follies zijn één voor één verassingen die op onconventionele wijze zowel hun recreatieve bezoekers als passanten op het verkeerde been zetten, een eigenschap die de naam folly wat gekheid betekent eer aan doet. Het omringende landschap is in elk van de follies telkens op geheel eigen wijze te beleven. Zij vormen een toonbeeld van de kracht van architectuur: puur, verbindend, verrassend. De bouwwerken waarin schuilen deel is van de buitengewone ruimtelijke ervaring,  zijn een verwijzing naar dat waar tijdens de oorlog alles om draaide op Buitenplaats Koningsweg: camouflage.

Tijdens de rondleiding met de Dag van de Architectuur nemen Arno Geesink en Joep Koenders van KRAFT Architecten en Jeroen Helder van JCRARCHITECTECTEN bezoekers mee langs de elf unieke bouwwerken. De Kleine Kapel en De Hooimijd, twee van deze bijzondere bouwwerken ontworpen door de eerstgenoemden en KKN/JSJ.F06, van de hand van de laatstgenoemde, worden tijdens de rondleiding bezocht.

Startpunt rondleiding: Studio Florentijn Hofman, Radarpad 68 6816 TD Arnhem.

Vooraf aanmelden voor de rondleiding is verplicht. Het dragen van schoenen of laarzen, geschikt voor het lopen op zandondergronden wordt aanbevolen. Deelname is geheel op eigen risico. De organisatie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventueel letsel, schade of diefstal. Wilt u deelnemen als mindervalide? Neem dan contact op met onze organisatie via: stichting@dagvandearchitectuur-arnhem.nl

Zie het programma voor andere rondleidingen op Buitenplaats Koningsweg en overige activiteiten tijdens ons festival.

Arnhems buiten
Utrechtseweg 310
Arnhem, Gelderland 6812 AR

Ook iets organiseren?

Lijkt het je wat om mee te helpen tijdens het festival zelf, of als organisator in de maanden daaraan voorafgaand? Ben je eigenaar van een spraakmakende locatie of ken je er één? Als organisatie zijn we altijd opzoek naar nieuwe ideeën, locaties en vrijwilligers. Heb je een idee of wil je met ons meedoen? Laat het ons weten.

Doe mee!

Sponsoren?

De Dag van de Architectuur Arnhem en het Arnhem Architectuur Filmfestival kunnen bestaan dankzij bijdragen van bedrijven en samenwerkingspartners. Elke bijdrage, groot of klein, maakt onze activiteiten mogelijk!

Doe mee!

Sitemap